Kenderaan baru Maruti Suzuki Ignis ini dipertonton di India, lebih awal daripada pelancarannya yang direncana berlaku pada 13 Januari, manakala tempahan akan dibuka pada 1 Januari 2017. Dalam barisan kenderaan Suzuki, model bersaiz kecil ini terletak di bawah Swift dan akan dijual di kedai ‘premium’ NEXA kepunyaan Maruti, yang juga menjual Baleno dan SX-4. Harga jangkaan bagi Ignis adalah sekitar INR 4.5 lakh (RM29,700).

Disasarkan kepada golongan muda, Ignis tampil dengan bentuk yang menarik, dengan bahagian hadapan seperti memakai topeng mata, bersama lampu jenis projector yang besar dan lampu siang LED berbentuk U. Dipandang dari sudut penjuru hadapan, ia iras dengan Proton Savvy tapi sudah tentu, lebih moden dan tegap. Konsep rekaan sama turut digunakan pada model Alto baru. Pada bahagian C-pillar, terdapat tiga lekuk garisan, seperti model Fronte Coupé keluaran tahun 70-an.

Bahagian dalam juga cukup unik, di mana papan pemuka ringkasnya didominasi oleh skrin paparan seperti tablet yang menonjol, berserta kemasan berwarna badan dan bercorak seperti gentian karbon. Sistem informasi dan hiburannya mempunyai sambungan MirrorLink, bersama skrin sesentuh tujuh inci, manakala kelengkapan lain yang ada adalah seperti sistem kemasukan tanpa kunci, butang pemula enjin dan pendingin hawa automatik. Beg udara berkembar, ABS, EBD dan tapak ISOFIX diberikan terus secara standard untuk semua varian.

Memacu kenderaan ini adalah enjin sama seperti Swift di India, termasuk unit petrol 1.2 liter 83 hp/ 115 Nm dan diesel turbo 1.3 liter DDiS berkuasa 74 hp/ 190 Nm. Kedua-dua enjin ini boleh didapati dengan sama ada kotak gear manual lima kelajuan atau automatik lima kelajuan Auto Gear Shift (AGS).

Memandangkan kini Proton mempunyai hubungan kerjasama dengan Suzuki, mungkinkah model ini menjadi salah satu produk yang akan dijenamakan semula oleh Proton untuk pasaran Malaysia. Kami rasakan ia cukup menarik. Bagaimana pula anda?

Gambar dan informasi ihsan daripada RushLane.