Suruhanjaya Eropah telah menyenaraikan 19 teknologi baharu yang akan diisytiharkan mandatori pada kereta baharu dalam usaha untuk mengurangkan kehilangan nyawa sehingga kurang dari 15,000 setahun menjelang 2020, menurut laporan Autocar.

Sistem brek kecemasan automatik dan sistem amaran keluar laluan merupakan teknologi yang diletakkan paling atas dalam senarai tersebut, di mana kedua-dua teknologi ini mampu mengelakkan kemalangan, berbanding teknologi lain yang lebih menumpukan untuk mengurangkan kecederaan semasa berlakunya kemalangan. Laporan berkenaan turut menyebut kedua-dua teknologi ini telah pun diwajibkan pada bas dan kenderaan berat di bawah undang-undang Eropah.

Permintaan tinggi terhadap SUV turut diberi perhatian di mana laporan tersebut menyebut langkah keselamatan perlu diberikan atas ‘proleferasi SUV dengan pusat graviti yang tinggi, lebih berat dan rekaan hadapan yang agresif’.

Suruhanjaya berkenaan turut mencadangkan pengenalan lampu brek yang berkelip setiap kali kereta berkenaan melakukan brek kecemasan, serta amaran pemakaian tali pinggang keledar dan sistem pemantau tekanan angin tayar turut dicadangkan sebagai sistem keselamatan pasif wajib.

Antara sistem lain yang turut dicadangkan oleh suruhanjaya berkenaan termasuk sistem adaptasi kelajuan pintar, bantuan kekal laluan dan juga pemantau gangguan. Kesemua cadangan suruhanjaya tersebut disasarkan akan diwajibkan dalam masa lima-tahun lagi, dan akan menyaksikan sistem berkisar dengan teknologi pemanduan automatik pertama diwajibkan pemasangannya.