Sebelum ini, reputasi sistem pemanduan automatik Autopilot yang dilengkapi pada Tesla mengundang kontroversi kerana didakwa menyebabkan kemalangan maut membabitkan seorang pemilik Model S dari Ohio, dan dua lagi kemalangan yang dilaporkan di Pennsylvania dan Montana.

Selepas itu, syarikat pengeluar kenderaan elektrik mewah berkenaan mula memperkenalkan perisian dan kelengkapan tambahan yang dikemaskini serta dipertingkat bagi membolehkan sistem tersebut beroperasi dengan lebih cekap, dan yang paling penting, lebih selamat.

Video kemalangan berdurasi 45-saat ini merupakan bukti sistem berkenaan kini lebih cekap dan menakjubkan. Dalam video tersebut, siren Sistem Amaran Pelanggaran Hadapan Autopilot Tesla berkenaan berbunyi secara tiba-tiba dan hampir dua saat selepas itu, satu kemalangan membabitkan kenderaan di hadapan Tesla Model X tersebut dengan sebuah SUV.

Sistem berkenaan bukan sahaja berjaya meramal kemalangan yang bakal berlaku di hadapan menerusi sistem radar sistem Autopilot tersebut yang mampu mengesan kejadian yang tidak dapat dilihat oleh pemandu, malah sistem itu juga turut memberikan brek kecemasan automatik untuk menghentikan kereta sebelum sempat pemandu melakukannya secara manual.

Menurut pemilik akaun yang memuat naik video ini, Hans Noordsij, sistem Autopilot Tesla mula membrek secara automatik sebelum pemandu menekan pedal brek dan tambah beliau semua yang terlibat dalam kemalangan ini “berada dalam keadaan OK”, walaupun SUV yang terbabit telah terbalik.

September lalu, Tesla telah melancarkan kemaskini untuk sistem Autopilot 8.0, yang lebih bergantung kepada radar berbanding kepada kamera seperti sebelum ini. Kemaskini berkenaan boleh diimplementasikan kepada semua Model S dan Model X yang dibina bermula Oktober 2014.

Terbaharu, Tesla mengumumkan kesemua kenderaan elektrik keluarannya untuk masa hadapan akan dibekalkan dengan kelengkapan penuh sistem pemanduan sendiri generasi baharu, yang mampu menawarkan autonomi Tahap 5 dari masa ke masa menggunakan kemaskini menerusi udara, bermula dengan Autopilot 8.1.