Persatuan Pengguna Pengangkutan Awam (4PAM) mencadangkan agar pengarah dan syarikat pengusaha pengangkutan awam didakwa dan diambil tindakan yang keras, termasuk hukuman penjara jika gagal patuhi peraturan dan undang-undang berkaitan pengangkutan awam.

Menurut laporan Bernama, Presidennya, Ajit Johl berkata langkah itu adalah penting untuk melaksanakan rasa tanggungjawab di dalam industri pengangkutan awam dan menambahbaik industri perkhidmatan bas ekspress di negara ini.

“Kami mahu pengarah-pengarah dalam syarikat pengangkutan awam dipertanggungjawabkan bagi mana-mana isu berkaitan kegagalan mematuhi peraturan sedia ada. Mereka patut mengambil tanggungjawab itu memandangkan mereka berurusan dengan industri yang melibatkan keselamatan nyawa orang-ramai,” jelasnya di dalam satu kenyataan semalam.

Dengan pertambahan jumlah penumpang, Ajit berkata ada keperluan mendesak untuk memastikan ketelusan di dalam pelaksanaan peraturan industri berkenaan, terutama dengan tragedi terbaharu yang berlaku sebelum ini yang sepatutnya mendorong kepada perubahan segera peraturan dan pengurusan pengangkutan awam.

Beliau juga menegaskan, sepatutnya semua pemandu bas wajib mempunyai lesen kenderaan perkhidmatan awam (PSV), tiada saman trafik dan rekod polis, disamping perlu menjalani ujian kesihatan sebagai keperluan asas, memandangkan pekerjaan mereka melibatkan nyawa manusia.

Ajit juga mencadangkan semua bas ekspres yang berada di atas jalan dipasangkan dengan alat had kelajuan dan pengesan GPS yang disambung terus kepada sistem pusat Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), yang dengan automatik akan mengenakan saman kepada mana-mana bas yang melebihi had laju.

“Sebagai tambahan, kami juga mencadangkan semua bas ekspres dipasangkan dengan CCTV, disamping memperbaiki aspek perlindungan insurans terhadap semua penumpang,” tambah beliau.