Motosikal siri GS keluaran BMW sentiasa dipandang tinggi dalam dunia penjelajahan dua roda, walaubagaimanapun, ia mempunyai saiz yang adakalanya boleh menggerunkan sesetengah penunggang, terutamanya model R1200 GS. Oleh itu, BMW Motorrad bekerjasama dengan pengeluar akesesori motosikal, Touratech untuk menghasilkan R1200 GS Rambler.

Seperti yang boleh jelas dilihat, motosikal ini lebih kurus, dengan tangki minyak 33 liter yang asalnya ada pada GS diganti dengan uit 18 liter seperti motosikal motocross enduro. Ini, ditambah dengan penggunaan pelindung yang dibina daripada aluminium serba ringan dan brek cakera tunggal di hadapan, menjadikan R1200 GS Rambler sekitar 50 kg lebih ringan daripada GS biasa. Sistem ekzos pula menggunakan unit titanium.

Enjin yang digunakan adalah diambil daripada model R1200 R, iaitu unit dua silinder boxer 1,170 cc, dan berkemampuan 125 hp dan 125 Nm tork. Bahagian lengan ayun dan shaft yang menyampaikan kuasa ke roda belakang pula diambil daripada model R1200 GS. Turut diganti adalah suspensi jenis Telelever, dan kini menggunakan fork biasa di depan.

Motosikal ini masih berada dalam tahap prototaip, tetapi menurut wakil Touratech, ia sudah bersedia untuk produksi. Harganya masih belum dikeluarkan, namun boleh dijangka agak tinggi berdasarkan kualiti baik yang sering ditunjukkan oleh pengeluar aksesori ini. Di Malaysia, R1200 GS dijual pada harga RM104,900 manakala R1200 GS Adventure RM114,900.