Big Blue Taxi Facilities Sdn Bhd (Big Blue Taxi) memperkenalkan sebuah aplikasi dalam talian terbaru syarikat itu, 2Go, yang menyediakan kaedah mudah dan selamat bagi pengguna teksi di KLCC, seperti dilaporkan Bernama.

Penasihatnya, Datuk Shamsubahrin Ismail berkata, aplikasi berkenaan turut akan memaparkan jumlah tambang yang akan dikenakan sebelum mereka menaiki teksi. Aplikasi berkenaan turut akan menyediakan e-tiket kepada pengguna, yang memaparkan maklumat pendaftaran teksi serta nombor untuk dihubungi sekiranya berlaku apa-apa kejadian.

“Perkhidmatan teksi kami menyediakan insurans kepada pelanggan untuk memastikan mereka diberi perlindungan sekiranya berlaku perkara-perkara yang menyebabkan mereka memerlukan bantuan kesihatan. Aplikasi ini juga merupakan komitmen Big Blue Taxi untuk memenuhi pelan transformasi SPAD bagi industri teksi,” jelas pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar.

Dalam majlis yang sama, Shamsubahrin turun memohon maaf kepada Syed Hamid Albar dan SPAD kerana sebelum ini keras mengkritik organisasi itu.