Pihak kerajaan telah mengesahkan Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (AWAS) yang ditangguhkan sebelum ini, bakal dilaksanakan mulai April hadapan, laporan The Sun. Ia merupakan sistem bersepadu yang menggabungkan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dan sistem pemberian mata demerit Kejara, yang diumumkan pada Februari tahun lalu, dan sepatutnya dilaksanakan pada Mei 2016.

Menurut Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lain, AWAS akan mula beroperasi sebaik sahaja Jabatan Pengangkutan Awam (JPJ) selesai menaiktaraf sistem. “Jabatan ini sedang menaiktaraf sistem. Jadi kita akan mengimplementasikan sistem ini dalam dua atau tiga bulan akan datang,” ujarnya kepada pihak media.

Beliau turut menambah, tujuh lagi kamera AES akan dipasang di kawasan yang kerap kemalangan, menambah jumlah sedia ada iaitu sebanyak 14 buah yang telah ada di kawasan terpilih sebelum ini. Liow turut berkata, dengan adanya sistem ini, diharap mampu mengurangkan jumlah kemalangan jalan raya di negara kita.

Menerusi AWAS, bila disaman, mata demerit akan ditolak bergantung kepada kesalahan yang dilakukan. Sekiranya mencecah 20 mata, lesen pemandu boleh digantung.