Malaysia telah pun mengenakan Caj Jalan Raya (RC) bagi semua kenderaan asing yang memasuki negara melalui Johor sejak 1 November lepas. Malah ia juga akan dilaksanakan di semua pintu masuk negara termasuklah sempadan Indonesia, laporan Bernama.

Menurut Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai, kadar bagi RC juga adalah sama iaitu RM20, seperti mana yang dikenakan terhadap kenderaan yang memasuki negara ini dari Singapura.

“Kami perkenalkan caj ini untuk melindungi negara kita. Kita bukan saja melaksanakannya terhadap kenderaan berdaftar di Singapura, tetapi juga yang berdaftar di Thailand dan Indonesia,” ujarnya kepada pihak media.

Malah mengesahkan bahawa kenderaan asing yang masuk ke Malaysia dari Thailand akan dikenakan RC bermula Jun ini.

“Saya gembira dengan respons mereka bahawa mereka tidak akan memperkenalkan RRC sekiranya kita mengamalkan pendekatan tidak bersifat menindas. Sejak mula lagi, saya memaklumkan kepada Kerajaan Singapura bahawa kita tidak bertujuan untuk menindas negara itu.

“Kita perkenalkan langkah itu semata-mata untuk menjamin keselamatan trafik kita dan kenderaan dari Singapura ke Malaysia,” katanya.

Liow berkata langkah itu juga diambil bagi mengelak penggunaan kenderaan klon dan untuk memastikan semua saman dibayar sebelum kenderaan asing meninggalkan Malaysia.