Bermula Sabtu, 28 Januari ini sehingga 5 Februari hadapan, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan mengadakan Operasi Bersepadu Tahun Baharu Cina (CNY) dengan mensasarkan tujuh kesalahan utama pemandu.

Menurut Ketua Pengarah Pengangkutan Jalan Datuk Seri Nadzri Siron, tujuh kesalahan itu melibatkan memandu di lorong kecemasan, memandu di lorong kanan secara berterusan bagi kenderaan berat, menggunakan telefon bimbit ketika memandu, tidak memakai tali pinggang keledar, gagal mematuhi lampu isyarat, memotong di garisan berkembar dan memandu melebihi had laju, laporan Bernama.

“Mereka yang melakukan kesalahan tersebut akan terus disaman dan dibawa ke mahkamah untuk dibicarakan,” katanya semasa melancarkan operasi itu baru-baru ini.

Beliau turut menegaskan bahawa pemandu yang bersalah boleh dikenakan denda maksimum RM2,000. Kecuali bagi kesalahan memandu di lorong kecemasan, pemandu yang melakukan enam jenis kesalahan lain sebelum ini hanya dikenakan kompaun RM300 dan peraturan itu dilihat tidak banyak mendidik pengguna mematuhi peraturan atau undang-undang yang dilaksanakan.

“Sebelum ini ada kalangan pemandu beranggapan kompaun RM300 itu adalah kecil dan boleh dibayar sedangkan penetapan jenis kesalahan dibuat selepas mengambil kira perlakuan yang boleh menyumbang kepada berlakunya kemalangan,” katanya.

Nadzri berkata tumpuan pemantauan bagi kesalahan itu akan dilakukan di 102 kawasan kerap kemalangan di jalan persekutuan, Projek Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) dan sepanjang Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT 2).

Beliau berkata usaha mengurangkan kadar kemalangan sepanjang tempoh operasi juga diperhebatkan dengan meletakkan tujuh kamera keselamatan mudah alih atau ‘safety camera’ di tujuh lokasi sering berlaku kemalangan di Lebuhraya PLUS seperti di laluan Pagoh Utara dan Selatan, Kampar dan Kuala Muda, keduanya-duanya menghala Selatan.

Lokasi lain ialah di LPT 2 arah Selatan dan Timur dan KM17 Jalan Gua Musang-Kuala Krai, Kelantan, katanya.

Nadzri berkata bersempena operasi itu, pihaknya turut menguatkuasakan larangan kenderaan berat di lebuh raya pada 26, 27, 31 Jan dan 1 Feb kecuali lori yang membawa bahan bakar serta bahan makanan.

Beliau berkata dalam memastikan sasaran mengurangkan 5% kadar kemalangan maut membabitkan kenderaan pengangkutan, motosikal dan kenderaan persendirian, jumlah anggota penguat kuasa telah ditambah kepada 2,000 orang berbanding 1,500 pada operasi sama tahun lepas.