Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kedah memberikan amaran, mana-mana individu yang sedang memandu dan dalam masa yang sama merakamkan foto kesalahan lalu lintas walau pun ia bertujuan untuk disalurkan kepada JPJ, juga akan dikenakan tindakan.

Menurut pengarahnya Isma Suhaimi Sharif, pemandu kenderaan tidak boleh merakam foto atau video mengenai kesalahan lalu lintas yang dilakukan pengguna jalan raya yang lain, dan boleh dikenakan tindakan di bawah Kaedah 17 A, Akta Pengangkutan Jalan 1987 serta boleh didenda sebanyak RM300, laporan Bernama.

“Memang kita galakkan orang ramai membantu salurkan maklumat melalui pelbagai aplikasi, tapi sepatutnya gambar atau video mestilah diambil oleh orang lain dalam kenderaan dan bukannya pemandu itu sendiri,” katanya kepada pemberita sewaktu melancarkan melancarkan Ops Tahun Baharu Cina 2017 peringkat negeri Kedah malam tadi.

Operasi yang telah dilancarkan itu menyaksikan sebanyak 560 buah kenderaan diperiksa di sekitar Jalan Pegawai, Alor Setar dan 75 notis pelbagai kesalahan telah dikeluarkan.