Sepanjang 10 hari Op Selamat ke-10 sempena dengan Tahun Baharu Cina yang dilancarkan sejak 21 Januari lalu, polis Terengganu berjaya mengurangkan kadar kemalangan maut di negeri tersebut.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Terengganu, Supt Abd Razak Hassa, angka kematian jalan raya menunjukkan penurunan dengan hanya enam kematian direkodkan dalam tempoh berkenaan berbanding 11 kematian bagi tempoh sama tahun lalu, laporan Bernama.

“Jumlah kematian menunjukkan penurunan dan majoriti kemalangan ini melibatkan penunggang motosikal khususnya golongan remaja. Polis telah meningkatkan rondaan dan pemantauan di seluruh daerah dari Besut sehingga ke Kemaman termasuk di sepanjang laluan Lebuhraya Pantai Timur 2. Malah kita pecahkan pasukan rondaan di setiap jalan persekutuan dan lebuh raya, serta rondaan dilakukan secara berkala dengan melihat keadaan aliran serta pertambahan kenderaan,” ujarnya kepada pihak media.

Katanya lagi, statistik kematian itu dapat dikurangkan selepas beberapa langkah pencegahan dilaksanakan terhadap pengguna jalan raya terutama penunggang motosikal khususnya golongan remaja pada operasi kali ini.

“Seramai 100 pegawai dan anggota trafik terlibat dalam Op Selamat berkenaan. Bagi lokasi yang kerap berlaku kemalangan maut kita tempatkan pasukan statik sebelum bergerak ke lokasi seterusnya,” sambungnya.