Proton Holdings Berhad mengumumkan pelantikan Abdul Rashid Musa sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn Bhd (PESB) yang baru, bermula 1 Februari. Beliau menggantikan Rohime Shafie, yang kini menyandang jawatan Ketua Automotif, Bahagian Pengedaran Automotif dan Pembuatan & Kejuruteraan.

Rashid mempunyai pengalaman lebih daripada 27 tahun di dalam bidang automotif. Memiliki Ijazah Sarjana Muda dalam Kejuruteraan Mekanikal dari Universiti Malaya pada tahun 1989, Rashid antara lain pernah terlibat di dalam bidang pembuatan, penyelidikan & pembangunan serta pengurusan, malah beliau juga merupakan seorang yang kuat menyuarakan aspek keselamatan penumpang.

Sebelum pelantikan ini, beliau bertugas Ketua Pegawai Teknikal Proton, yang bertanggungjawab antara lain di dalam membangunkan empat model baru yang diperkenalkan sepanjang 2016. Beliau juga merupakan ahli Lembaga Pengarah di beberapa anak syarikat PROTON dan memimpin beberapa syarikat di bawah kumpulan DRB-Hicom.

Dengan pelantikan ini, Proton yakin Rashid mampu untuk terus menerajui PESB bagi meneruskan sasaran pertumbuhan dalam meningkatkan penguasaan pasarannya. Dengan memanfaatkan latar belakang teknikal beliau, ia akan dapat menyumbang ke arah pelan penambah baikan rangkaian terutama dalam meningkatkan mutu perkhidmatan selepas jualan Proton.

PESB merupakan anak syarikat milik penuh PROTON, yang terlibat dalam pengedaran kereta Proton dan menyediakan jualan dan perkhidmatan selepas jualan kepada pelanggan.