Di Malaysia ini, peminat helmet memang cukup ramai. Ada yang membeli bukan setakat untuk dipakai, malah juga disimpan kerana rekaannya yang unik dan keluaran edisi terhad. Sudah tentu, yang kerap menjadi kegilaan adalah model yang dipakai oleh nama-nama besar dalam dunia perlumbaan.

Beberapa hari lepas, di Litar Antarabangsa Sepang telah berlangsung sesi ujian rasmi untuk pasukan yang akan berlumba dalam MotoGP. Selain jentera yang masih dalam pembangunan dan pertukaran pelumba dalam pasukan tertentu yang menyebabkan setiap pasukan bekerja keras, tumpuan turut diberikan kepada rekaan helmet yang akan digunakan musim ini.

Rossi contohnya, kali ini menggunakan rekaan salji selari dengan konsep ‘winter test’ pada helmet model AGV Pista R dan grafiknya melibatkan gambaran kampung beliau di Tavullia, Itali.

Walaubagaimanapun, kami lebih tertarik dengan bentuk helmet Shark Race R Pro yang dipakai oleh Jorge Lorenzo, Scott Redding dan Sam Lowes, di mana ia mempunyai penutup angin belakang penuh untuk memastikan aerodinamik terbaik dan panjang ke belakang.

Bagaimana pula dengan anda? Ada rekaan tertentu yang nampak menarik di mata anda?