Bagi anda yang memiliki saman dan kompaun tertunggak di bawah Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), sila segera menyelesaikannya. MBJB akan mempergiatkan proses pendakwaan terhadap pemilik kenderaan dan penerima notis kompaun yang masih berdegil dan belum menjelaskan kompaun yang keseluruhannya bernilai RM11.3 juta.

Menurut Datuk Bandar Johor Bahru A Rahim Nin, tunggakan itu adalah dari bulan Mei hingga Disember 2016 lalu membabitkan 367,000 notis kompaun di bawah Undang-Undang Kecil Perintah Lalu-Lintas Jalan (Peruntukan Tempat Letak Kereta) MBJB, laporan Bernama.

“Jumlah ini melibatkan kesalahan tidak mempamerkan kupon meletakkan kenderaan dan sehingga kini sebanyak 6,440 surat peringatan telah diedarkan kepada pemilik kenderaan yang belum menjelaskan kompaun mereka. Pemilik kenderaan ini perlu ingat bahawa mereka boleh didakwa dan dikenakan hukuman denda tidak lebih daripada RM300 selain membayar kepada Datuk Bandar apa-apa bayaran lain yang perlu dibayar di bawah peruntukan ini,” katanya.

Tegasnya, MBJB memandang serius perkara itu dan akan mengenakan tindakan yang tegas bagi mana-mana individu yang melanggar peraturan tersebut.