Toyota dan Suzuki mengumumkan bahawa satu memorandum persefahaman di antara keduanya kini sudah siap dan lengkap. Ia melibatkan sumbangan dua pengeluar kenderaan ini ke arah penyelesaian isu sosial dan pencapaian pembangunan mapan untuk kumpulan berasaskan automotif.

Sebelum itu, dua syarikat ini telah berkongsi sesama sendiri berkenaan cabaran yang dihadapi dan bidang yang bersesuaian untuk kerjasama ini, supaya adil dan bebas daripada saingan (antara sendiri). Kedua-duanya hari ini setuju untuk memulakan “penilaian konkrit” bagaimana untuk bekerja bersama dalam bidang termasuk teknologi persekitaran, teknologi keselamatan, teknologi informasi, dan pembekalan produk dan komponen secara bersama.

“Kedua-dua syarikat kami, yang berasal dari Enshu, berhasrat untuk menggunakan sepenuhnya semangat “mari lakukan”, dan kami ingin bekerjasama untuk memastikan semua orang dapat menikmati keseronokan mobiliti dan mencapai satu suasana yang penuh kegembiraan. Saya berterima kasih kerana diberikan peluang untuk bekerjasama dengan syarikat seperti Suzuki, yang mempunyai semangat tinggi,” kata presiden Toyota, Akio Toyoda.

Pengerusi Suzuki juga menyatakan rasa terima kasihnya dengan menyatakan,”di bawah pimpinan presiden Akio Toyoda, Toyota sangat bersemangat sepanjang perbincangan berkenaan kerjasama ini, meskipun dipelawa asalnya oleh Suzuki, yang khuatir tentang pembangunan teknologi maju.”