Honda Motor Co Ltd dan Hitachi Automotive System telah menandatangani perjanjian sefahaman untuk membangun, memproduksi dan memasarkan kenderaan elektrik (EV). Ia didorong oleh faktor kebimbangan kedua-dua syarikat terbabit terhadap isu pemanasan global dan persekitaran.

Menurut laporan yang disiarkan oleh Reuters, usaha sama antara Honda dan Hitachi ini akan direalisasikan pada Julai hadapan membabitkan pelaburan sebanyak $5 bilion yen (AS$44.69 juta), di mana Hitachi akan menguasai sebanyak 51% kepentingan dalam projek ini, selebihnya pula akan dipegang oleh Honda.

Honda yang sebelum ini telah pun memiliki motor elektrik dan kenderaan sel bahan api serta hibrid, merancang untuk memasarkan EV di pasaran global mulai tahun hadapan.

Manakala bagi Hitachi pula, telah lama berpengalaman membekalkan motor elektrik kepada pengeluar kenderaan lain termasuk General Motors Co di US dan Nissan Motor Co. yang membangunkan kenderaan elektrik Leaf.

Usaha sama yang ditandatangani pada minggu lalu, walau bagaimana pun masih belum mendedahkan lagi nama yang bakal digunakan untuk projek khas ini. Namun pusat pembangunan, jualan dan operasi juga akan diwujudkan di Amerika Syarikat dan China, selain berpusat di bandar Hitachinaka, utara Tokyo.