Malaysia telah dimaklumkan berhubung pemansuhan cakera cukai jalan bagi kenderaan Singapura bermula 15 Februari 2017, ujar pihak berkuasa Pengangkutan Darat Singapura (LTA), menurut laporan yang disiarkan oleh Bernama.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan, LTA memaklumkan, pihak berkuasa Malaysia juga telah dimaklumkan yang pemilik kenderaan bernombor pendaftaran Singapura tidak lagi perlu memaparkan cakera cukai jalan tersebut pada cermin depan kenderaan mereka.

Di mana pihak berkuasa Malaysia boleh memeriksa kesahihan cukai jalan sesebuah kenderaan menerusi laman sesawang One.Motoring.

Bagaimanapun, LTA menasihati pemandu yang mahu memasuki Malaysia agar membawa bersama cetakan cukai jalan kenderaan masing-masing. Pemilik kenderaan juga harus pastikan sijil insurans permotoran yang sah sentiasa disimpan di dalam kenderaan mereka.

LTA mengumumkan langkah itu pada Ogos tahun lepas sebagai sebahagian proses penyelarasan. Malah pihak terbabit juga turut mengingatkan bahawa penggunaan kenderaan yang memiliki tunggakan cukai jalan adalah satu kesalahan di Singapura dan boleh dikenakan denda maksimum S$2,000.