Seramai 18 orang Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) pelbagai syarikat pengeluar kenderaan bersama unit pengeluaran di Amerika Syarikat (USA) telah sepakat untuk mengesa presiden baharu negara berkenaan, Donald Trump, untuk mengkaji semula keputusan pentadbiran Obama yang mengekalkan undang-undang berhubung kenderaan cekap tenaga (EV) sehingga 2025.

Dalam satu surat rasmi yang dihantar ke pentadbiran Trump, senarai nama Ketua Eksekutif General Motors Co, Ford Motor Co, Fiat Chrysler Automobiles NV, bersama-sama eksekutif tertinggi Amerika Utara bagi jenama Toyota Motor Corp, Volkswagen AG , Honda Motor Co, Hyundai Motor Co , Nissan Motor Co dan beberapa lagi nama besar meminta Trump untuk menarik balik keputusan itu serta memberi amaran beribu tenaga kerja kini berdepan risikonya, laporan Reuters.

Pada 13 Januari lalu, Ketua Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS memuktamadkan keputusan berhubung bidang undang-undang cekap tenaga yang diketengahkan oleh Presiden, Barack Obama itu seharusnya ‘dikunci’ sehingga 2025, dalam usahanya untuk mengekalkan legasi pentadbirannya.

Sebagai sebahagian daripada perundangan 2012, EPA perlu menetapkan April 2018 sebagai waktu untuk menetapkan sama ada model kenderaan bagi tahun 2022 hingga 2025 akan memerlukan sekurang-kurangnya kecekapan tenaga yang lebih sederhana dengan penggunaan 50 batu segelen.

Pada November lalu, agensi terbabit turut melanjutkan pelaksanaan yang seharusnya dalam tempoh sederhana kepada cadangan kemungkinan pengeluar kenderaan mencapai standard itu pada 2025. Justeru, 18 CEO terbabit secara rasminya meminta Trump untuk membuka kajian untuk tempoh jangka sederhana terbabit “tanpa membuat pra-tetapan terhadap keputusannya”. Malah turut memuji Trump yang disifatkan “memiliki fokus peribadi bagi memperkukuhkan lagi ekonomi USA serta penuh komitmen dalam menjamin pekerjaan dalam sektor terbabit.”