Sebelum ini pernah dijumpai di kawasan urban, sekali lagi Volvo XC60 generasi seterusnya ditemui, tetapi kali ini sewaktu ujian cuaca sejuk. Sama seperti yang dilihat sebelum ini, XC60 menggunakan penggayaan yang menghampiri abangnya iaitu XC90. Ini boleh dilihat pada lampu utama LED dan garisan luar yang lebih berlekuk dan cermin belakang yang lebih condong.

Di bawah hud model ini boleh dijangka terdapat barisan enjin Drive-E, dan unit ujian ini mengesahkannya apabila dilihat terdapat tempat mengecas pada fender bahagian kirinya. Volvo pernah menunjukkan contoh sebenar enjin PHEV ini pada model XC60 sebelum facelift, seterusnya memberi gambaran kepada enjin XC90 T8 Twin Engine.

Jika pada XC90 T8 Twin Engine, enjin PHEV ini boleh menghasilkan 407 hp dan 640 Nm trok, dan jumlah sama boleh dijangka apabila ia digunakan pada model XC60 pula nanti.

Untuk aspek keselamatan, iaitu perkara yang cukup dikenali pada Volvo, XC60 ini akan dilengkapi dengan pelbagai ciri, berkemungkinan termasuk fungsi pemanduan sendiri Intellisafe Auto Pilot serta Safe Positioning yang boleh mengurangkan risiko kecederaan tulang belakang apabila terdapat impak secara menegak.