Pada bulan April nanti, semasa New York International Auto Show (NYIAS), Dodge akan memperkenalkan Challenger SRT Demon, dan sebelum itu, beberapa siri video teaser dikeluarkan untuk memanaskan keadaan.

Kenderaan produksi pertama yang datang secara standard dengan tayar drag Nitto NT05R ini dikatakan mempunyai kuasa lebih tinggi berbanding model Hellcat yang menggunakan enjin HEMI V8 6.2 liter supercaj berkuasa 707 hp dan 880 Nm.

Dijadikan pula 90 kg lebih ringan, Challenger SRT Demon dikatakan sangat berkuasa sehinggakan apabila memecut, ia boleh menyebabkan tayar selebar 320 mm padanya akan terkeronyok, seperti dalam video terbaru ini.

Antara perubahan lain yang dilakukan pada Challenger SRT Demon adalah penggunaan stall speed torque converter yang lebih tinggi pada transmisi automatiknya dan gandar belakang 3.09. Jika dibandingkan dengan Hellcat, penggandaan pertukaran tork dan penggandaan tork gandar belakang meningkat sehingga 18%. Tetapan ini juga membolehkan Challenger SRT Demon menanggung kuasa pecutan mula 35% lebih tinggi.