Hyundai-i30-N-Spyshots-03_BM

Teka-teki berkenaan perincian kuasa yang bakal dimiliki oleh hot hatch Hyundai i30 N terdedah secara tidak sengaja ketika pembentangan yang dibuat oleh Hyundai sendiri, menurut laporan Car Advice.

Jentera yang bakal memberikan saingan kepada hot-hatch pacuan roda hadapan Eropah seperti Golf GTi dan Ford Focus ST serta bakal diperkenalkan pada lewat tahun ini berkenaan akan ditawarkan dalam dua versi iaitu 250 hp, dan yang paling berkuasa – 275 hp.

Ketika dilancarkan nanti, i30 N akan dibekalkan dengan kotak gear manual enam-kelajuan dan kemudiannya turut ditawarkan dengan transmisi klac berkembar lapan-kelajuan jenis klac basah.Apa yang menarik lagi, i30 N bakal dilengkapkan dengan LSD mekanikal pintar kawalan elektronik digelar E-LSD, pertama seumpamanya dari Hyundai.

Hyundai-i30-N-Spyshots-05_BM

Menurut Albert Biermann, ketua ujian kenderaan dan pembangunan prestasi tinggi Hyundai (bekas naib presiden kejuruteraan BMW M), i30 N versi dengan kuasa tertinggi bakal diberikan talaan suspensi yang lebih keras.

Untuk membezakan daripada i30 standard, model N ini diberikan liang kemasukan hadapan, roda aloi serta angkup brek bersaiz lebih besar dan diberikan dua tip ekzos juga bersaiz besar pada setiap sisi belakang. Dijangkakan model produksi versi N ini turut akan dilengkapi dengan sayap belakang yang lebih besar dari model standard.

Hyundai N juga bakal memproduksi pakej tingkat taraf untuk i30 standard yang terdiri dari elemen kosmetik, tanpa pakej tambahan kuasa – sama seperti konsep pakej AMG Line untuk Mercedes-Benz standard atau pakej M Sport dari BMW.

GALERI: Spyshot Hyundai i30 N