Enam bulan selepas Hyundai i30 hatchback membuat penampilan pertama di Frankfurt Motor Show tahun lepas, syarikat itu memperkenalkan pula versi wagon yang dinamakan sebagai i30 Wagon. Ia dirancang untuk diperkenalkan semasa Geneva Motor Show Mac ini dan gambar teaser untuknya telah pun dikeluarkan.

Seperti yang boleh dilihat, badannya dari depan, sehinggalah C-pillar adalah sama sahaja dengan versi hatchback lima pintu, tetapi yang jelas, bahagian belakangnya kini lebih panjang. Lampu belakang juga sedikit berlainan, dan ditambah dengan rel di atas bumbung. Ruang but boleh dijangka lebih besar daripada 395 liter untuk i30 standard dan 528 liter pada i30 hatchback.

Bahagian lain juga dijangka sama dengan versi hatchback, di mana dalamnya mempunyai barangan seperti skrin sesentuh lapan inci, pengecas Qi tanpa wayar dan bumbung panoramik. Juga dikekalkan adalah sistem keselamatan seperti Autonomous Emergency Braking (AEB), Smart Cruise Control (SCC) dan Lane Keeping Assist System (LKAS).

Bagitu juga dengan enjin, dan ini termasuk unit baru empat silinder turbo petrol T-GDI berkuasa 140 PS/ 242 Nm, tiga silinder turbo petrol T-GDI 1.0 120 PS/ 170 Nm, `empat silinder petrol N/A 1.4 liter 100 PS/ 134 Nm dan empat silinder turbodiesel 1.6 liter dengan kuasa 95 PS, 110 PS dan 136 PS. Transmisi yang disediakan termasuk automatik klac berkembar tujuh kelajuan dan manual enam kelajuan.