Roborace, siri pertunjukan perlumbaan kereta tanpa pemandu yang diadakan bersama kejuaraan Formula E telah berjaya melengkapkan demonstrasi secara langsung yang pertamanya, menggunakan dua buah kereta tanpa pemandu berlumba di litar.

Demonstrasi tersebut berlangsung di litar jalan raya di Buenos Aires, lokasi yang sama berlangsungnya perlumbaan pusingan ketiga untuk musim 2016-17, menggunakan dua kereta yang dibangunkan oleh Roborace iaitu DevBot 1 dan 2. Kereta-kereta ini bakal didedahkan pada Mobile World Congress yang akan berlangsung di Barcelona 27 Februari ini.

Kedua-dua buah DevBots tersebut diberikan livery perlumbaan menggunakan tema kelab bola sepak tempatan iaitu River Plate dan Boca Juniors, berlumba bersama pada litar berkenaan tanpa langsung dipandu oleh manusia, sebaliknya menggunakan pelbagai penderia pada sekeliling badan kereta berkenaan, bagi memberikan panduan dalam litar tersebut.

Siri perlumbaan kereta elektrik tanpa pemandu ini bakal menjadi lapangan ujian untuk teknologi pemanduan sendiri dan juga kepada jurutera perisian bagi membangunkan dan memperhalusi hasil kerja mereka. Kesemua pasukan bakal diberikan kereta yang sama, dan juga kelengkapan yang sama, tetapi dibenarkan untuk membuat perisian mereka sendiri.

Asas kepada perlumbaan ini adalah interaksi, dengan kebolehan perisian AI untuk menerima dan beriteraksi terhadap persekitaran dinamik, yang menjadi elemen utama bagi teknologi ini.