Ribuan penunggang motosikal pagi ini terkandas di kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin, Bangunan Sultan Iskandar akibat masalah yang dihadapi oleh sistem M-Bike mengalami masalah. Kesulitan bermula sejak jam 7 pagi tadi selepas palang pada laluan M-Bike tidak berfungsi, menyebabkan ramai pengguna lewat ke tempat kerja, seperti dilaporkan oleh The Star Online.

Pembantu Komisioner OCPD Johor Bahru (Selatan), Sulaiman Salleh berkata Jabatan Imigresen hanya berjaya mengenal pasti punca masalah berkenaan pada pukul 8.55 pagi. Setakat ini, sekurang-kurangnya 100,000 motosikal berdaftar dengan sistem M-Bike.

Sistem berkenaan diperkenalkan tahun lalu bertujuan untuk mengurangkan kesesakan di pintu masuk Malaysia-Singapura sehingga 50 %. Ia sama seperti sistem autogate lain yang digunakan di pintu masuk dan keluar seluruh Malaysia.

Sistem M-Bike menggunakan peranti pengesanan gelombang radio (RFID) yang dilekatkan pada passport pengguna, dan memerlukan mereka untuk meletakkan ibu jari pada pengimbas sebelum palang terbuka untuk dilalui.