Shell menjadi jenama pertama yang memperkenalkan diesel Euro 5 di Malaysia Timur, dengan pelancaran bahan api Shell FuelSave Euro 5 di Sabah. Diesel dengan kandungan sulfur rendah kini ditawarkan di lapan stesen setakat ini, dan akan dilanjutkan kepada 16 stesen nanti.

Selain kandungan sulfur rendah pada kadar 10 ppm (parts per million), berbanding 500 ppm bagi diesel Euro 2M, FuelSave Diesel Euro 5 ini turut diformulasikan dengan bahan kecekapan aktif, menjanjikan kecekapan enjin dan jarak perjalanan yang dipertingkat. Turut ada sebagai kandungan ialah elemen pembersih yang menghindarkan enapan pada bahagian penyuntik.

“Dengan pelancaran Shell FuelSave Euro 5, kami memberi pelanggan yang berada di Pantai Barat Sabah untuk mengalami sendiri bahan api ini dan segala manfaat yang ditawarkannya,” jelas pengarah urusan Shell Timur, Shairan Huzaini Husain.

Setakat Jun tahun lalu, sebanyak 85 stesen Shell mula menawarkan diesel Euro 5 ini. Shell mensasarkan akan dapat mencapai angka 100 stesen merangkumi laluan sepanjang Johor ke Pulau Pinang, serta Pantai Timur di Terengganu. Bagi mendapatkan senarai penuh stesen-stesen yang dimaksudkan, sila layari www.shell.com.my/dieseleuro5.