Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) telah meminta semua syarikat konsesi lebuhraya agar memeriksa papan iklan yang dipasang di tepi lebuh raya mereka bagi memastikan strukturnya kukuh.

“Pemantauan berkala adalah penting bagi menjamin struktur papan iklan mengikut spesifikasi yang dibenarkan serta bahan yang digunakan adalah selamat. Justeru, langkah itu perlu bagi mengelak papan iklan daripada tumbang dan menimpa pengguna jalan raya,” ujar Datuk Dr Noor Azmi Ghazali selaku Pengerusi LLM, kepada pihak pemberita, seperti yang dilaporkan Bernama.

Kenyataan ini dikeluarkan bagi mengulas mengenai kejadian dua papan iklan roboh akibat dipukul ribut di Kilometer 177.9, Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) antara Alor Pongsu dengan Bandar Baharu di Kedah pada Ahad lalu.

Noor Azmi berkata standard papan iklan perlu diperiksa supaya ia mematuhi kelulusan yang dibenarkan bagi mengelak pemasangan papan iklan yang tidak sesuai serta berbahaya kepada pengguna lebuh raya.

Sambungnya lagi, setiap syarikat iklan hendaklah mematuhi syarat pemasangan papan iklan di semua lebuh raya dan papan iklan yang tidak mendapat kelulusan tidak akan dibenarkan. Malah, LLM akan melakukan pemantauan dan pihaknya bakal mengambil tindakan terhadap syarikat konsesi yang tidak mematuhi prosedur yang telah ditetapkan.