Baru-baru ini, menerusi laporan Reuters, Daimler AG mengesahkan bakal memanggil balik sejuta unit model terbaharu Mercedes-Benz di seluruh dunia ekoran terdapat risiko kebakaran. Ia membabitkan model C-Class, E-Class, CLA, GLA dan GLC yang dibina dari tahun 2015 hingga 2017.

Menurut laporan tersebut, sebanyak 51 kes kebakaran setakat ini dilaporkan telah berlaku tetapi tidak menyebabkan kecederaan dan kematian.

Hari ini, Mercedes-Benz Malaysia (MBM) menyebarkan kenyataan media, pihaknya sedang menantikan informasi selanjutnya daripada Daimler AG berhubung perkara tersebut.

Menurut kenyataan terbabit, Daimler AG telah mengenal pasti terdapat beberapa model tertentu yang pernah mengalami kerosakan sebelum ini, seperti pernah ditenggelami banjir (situasi yang lebih dikenali sebagai ‘hydrolocked engine’), apabila pemandu cuba untuk menghidupkan enjin, arus elektrik akan tetap mengalir walau pun enjin terbabit ‘terkunci’. Lantas boleh mencetuskan percikan api dan menyebabkan enjin terbabit terbakar.

MBM berkata, sekiranya Daimler AG mengarahkan pihaknya untuk melakukan kempen panggilan balik ini, semua pemilik kenderaan yang terlibat akan dihubungi secepat mungkin. Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai perkara ini, para pelanggan boleh menghubungi MBM di talian khidmat pelanggan 1-800-88-1133.

Daimler AG berkata, daripada satu juta kenderaan yang terlibat dengan panggilan balik ini, 307,629 unit daripadanya adalah di Amerika Syarikat. Malah daripada 51 kes kebakaran yang dilaporkan, sebanyak 30 kes adalah berlaku di negara berkenaan.