Penala terkemuka Jerman Gembala telah mendedahkan program Avalanche terkini yang diperagakan pada model Porsche 911 Turbo di Geneva Motor Show yang sedang rancak berlangsung.

Tempahan pertama melibatkan enjin Porsche 3.8 liter turbo-berkembar enam-silinder, di mana jurutera Gemballa telah melakukan beberapa modifikasi termasuk memprogram semula sistem elektrikal bagi kotak gear dan enjin, pengecas turbo berprestasi-tinggi, intake manifold baharu, dan perumah sedutan udara yang diperbuat daripada karbon, kerangka injap pendikit baharu, penapis udara prestasi-tinggi dan rombakan semula bagi silinder utama dan injap.

Tidak cukup dengan itu, jentera ini turut menerima empat paip sistem ekzos yang lebih besar bagi memberikan “bunyi yang lebih tepat” menurut syarikat tersebut. Hasilnya, ia mampu menghamburkan kuasa sehingga 820 hp dan tork 950 Nm, yang lebih 240 hp dan 200 Nm berbanding kuasa asal 911 Turbo S.

Untuk memastikan keseluruhan jentera tidak dibebani kuasa yang baharu, Gemballa telah memasang casis sport boleh laras bersama roda 21-inci yang dibaluti tayar 255/30 di hadapan dan 325/25 di belakang. Bagi menampakkan kerangka yang lebih lebar dan agresif, lebar bahagian depannya telah dipertingkatkan sebanyak 62 mm dan 100 mm di belakang, selain memberikan lebih ruang untuk tayar yang lebih besar.

Lain-lain komponen luaran jentera ini diperbuat daripada gentian karbon untuk mengekalkan kadar ringannya dan juga memberikan kesan aerodinamik yang lebih baik.

Gemballa berkata, “Avalanche bukan setakat Avalanche tanpa bahagian dalam yang diperkemaskankan,” lantas material kulit upholstery dengan dua-tona hitam dan putih merajai segenap ruang kabin, bersama kekemasan Alcantara dan gentian karbon.