Kami telah pun melaporkan keputusan perlumbaan pusingan pertama Malaysia Speed Festival (MSF) sebelum ini yang dilangsungkan di Litar Antarabangsa Sepang pada 26 Februari lalu. Namun, bagi mereka yang tidak berkesempatan menyaksikannya secara langsung, pihak MSF telah menyiarkan video sorotan perlumbaan tersebut di laman Facebook mereka.

Untuk perlumbaan kali ini, ia disertai 147 buah jentera perlumbaan dalam 12 kategori berbeza, disaksikan oleh sekitar 5,000 peminat. Seperti juga aksi-aksi semasa siri ini dikenali dengan nama Saturday Night Fever (SNF) dahulu, ia masih lagi disajikan dengan babak-babak ‘dogfight’ pelumba-pelumba amatur dan professional yang berlumba dengan jentera-jentera yang diasaskan dari kereta-kereta produksi.

Setiap pusingan MSF akan dijalankan dengan dua sesi perlumbaan, dengan setiap daripadanya berlangsung dengan lima lap. Pemandu pasukan Mayhem-Fast Autoworks MaxxOil, Keifli Othman mendominasi perlumbaan pusingan pertama Malaysia Speed Festival (MSF) 2017 untuk kategori Race Car Open dengan memenangi kedua-dua perlumbaan kategori tersebut hujung minggu lalu. Ini membolehkan bekas juara Formula Asia tersebut mendahului pungutan mata MSF musim ini di hadapan Faidzil Alang dari Fast Lap.

Manakala untuk satu lagi kategori yang menjadi tumpuan iaitu Saga Cup Expert, menyaksikan Boy Wong dari pasukan ST Wangan memenangi kedua-dua perlumbaan pada hari tersebut. Dengan ketiadaan Tengku Djan Ley dan pelumba GT Farique Hairuman pada perlumbaan kali ini mungkin sedikit memudahkan tugas Wong. Beliau turut dapat mengekalkan jaraknya dengan jentera-jentera lebih laju dalam kategori Super 1,500 NA pada perlumbaan pertama.

Malaysia Speed Festival akan kembali ke Litar Antarabangsa Sepang (SIC) untuk pusingan kedua pada 16 April ini. Seperti juga pusingan sebelum ini, Tiket untuk padok dijual pada harga RM20 sebelum pukul 11 pagi pada hari perlumbaan, dan RM35 selepas waktu tersebut. Untuk maklumat lanjut da keputusan penuh perlumbaan, layari laman sesawang rasmi MSF Racing atau laman Facebook rasmi mereka.