Menurut Ketua Pegawai Eksekutif PROTON Edar Sdn Bhd, Abdul Rashid Musa, menerusi statistik yang diperoleh melalui kajian terperinci pihaknya, sebanyak 70% graduan universiti tempatan yang menamatkan pengajian memilih membeli jenama luar berbanding kereta nasional.

Perkara ini dinyatakan Rashid dalam laporan Harian Metro ketika majlis penyerahan kereta Proton Suprima S kepada Kelab Automotif dan Sukan Bermotor Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) Arau, Perlis, baru-baru ini.

Menurut Abdul Rashid lagi, graduan yang memilih kereta jenama import tersebut mengganggap Proton tidak setanding dengan jenama pilihan mereka, walhal tidak sampai 10% daripada mereka tidak berpengalaman memandu sendiri kereta-kereta keluaran Proton.

“Kira-kira 70 peratus graduan memilih memakai kereta luar negara kerana beranggapan kereta nasional tidak setanding jenama luar meskipun tidak berpengalaman memandu kereta nasional,” katanya. “Malah, sebahagian graduan universiti yang membuat perbandingan antara kereta nasional dengan jenama mewah dari luar adalah tidak adil.”

CEO Proton Edar berkenaan turut menjelaskan, jenama syarikatnya itu merupakan antara 14 syarikat pembuat kereta di dunia yang masih mampu kekal dalam industri automotif sementara banyak syarikat besar negara lain sudah diisytihar muflis.

“Menjadi satu daripada 14 syarikat yang mampu menghasilkan kereta di peringkat antarabangsa bukanlah perkara mudah. Banyak syarikat utama dunia terpaksa menutup perusahaan dan untuk bertahan dalam industri ini adalah sukar terutama dalam keadaan ekonomi tidak stabil kini,” jelasnya.