Hanya dengan satu butang, anda boleh melepasi kesesakan lalu lintas di hadapan. Bunyinya seperti tak masuk akal, tetapi fungsi khas yang dibangunkan pada Jeep Grand Cherokee ini membolehkan perkara itu berlaku. Walaupun hanya gimik bagi sebuah kempen pemasaran, badan kenderaan ini boleh diangkat tinggi, dengan kedudukan tayar yang dilebarkan dan ia seterusnya boleh “memotong barisan yang sesak”.

Pembekal khidmat telekomunikasi Amerika Syarikat, Verizon meminta agensi pemasaran Thinkmodo untuk mengemukakan sebuah konsep. Jeep yang mampu mengubah kedudukannya menjadi sangat tinggi ini dibina oleh A2Zfx, sebuah syarikat yang khusus membangunkan kenderaan binaan khas dan menghasilkan kenderaan untuk tugas promosi.

Sistem berkenaan dikuasakan oleh generator tunggal daripada Honda yang terletak pada ruang enjin, yang menyediakan kuasa elektrik kepada pam hidraulik untuk sistem stereng kuasa, brek dan tentunya, mekanisme untuk menaikkan ketinggiannya.

Dikatakan mampu mengangkat badan kenderaan itu sejauh dua kali jarak biasa yang boleh dilakukan pada Jeep Grand Cherokee standard, Hum Rider ini menggunakan tayar trak bagi menggantikan tayar standard yang digunakan untuk menampung pertambahan berat. Dalam jarak maksimumnya, tinggi Hum Rider ini mencapai sembilan kaki, dengan kelebaran bukaan antara tayarnya juga ditambah – membolehkannya untuk “merentasi” Ford Fiesta, Kia Rio Sedan dan Mazda 3 sedan seperti dalam video ini.