Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) menerusi Ketua Pengarahnya Datuk Seri Nadzri Siron menafikan anggotanya mengeluarkan saman kepada pelajar sekolah dan meminta mereka membayar saman seperti didakwa pada gambar yang tular di media sosial baru-baru ini.

Menerusi laporan Bernama, Nadzri menjelaskan gambar yang tular tersebut merupakan sebahagian daripada kempen keselamatan dan penguatkuasaan terhadap pelajar sekolah di seluruh negara bulan lalu yang dilaksanakan secara Strategi Lautan Biru Kebangsaan antara Jabatan Keselamatan Jalan Raya, Kementerian Pendidikan dan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia.

Beliau menjelaskan lagi bahawa sebanyak tiga sekolah akan dipilih untuk program itu di setiap negeri. Semasa kempen tersebut berjalan, pelajar yang dikesan mempunyai rekod kesalahan akan diberi notis arahan temu siasat bagi membolehkan JPJ menjalankan pemeriksaan lanjut serta memberi khidmat nasihat kepada mereka.

“Tujuan utamanya ialah untuk memberi kesedaran kepada pelajar dan ibu bapa mengenai peraturan jalan raya selain kepentingan mempunyai lesen yang sah,” katanya.