Skandal emisi nampaknya masih belum tamat apabila terbaru, Automotive News Europe memetik laporan majalan Jerman, Der Spiegel bahawa kementerian pengangkutan Jerman menjumpai alat pemesong pada Fiat 500X, seterusnya menimbulkan perselisihan dengan pengeluar dari Iali tersebut. Fiat walaubagaimanapun menafikan kenderaan mereka dilengkapi dengan alat penipu ujian emisi.

Kementerian itu tidak mendedahkan sebarang perincian apa yang ditemui, tetapi memberitahu bahawa keputusannya telah dihantar kepada European Commission. Alat ini berada pada bahagian ekzos, dan didapati menutup operasi penapis selepas 90 minit, dan dijumpai semasa ujian yang dijalankan oleh German Federal Motor Transport Authority (KBA), seterusnya membawa kesimpulan bahawa ia adalah alat pemesong keputusan kata Der Spiegel.

Sebelum itu, menurut majalah Jerman itu juga, satu lagi model Fiat yang tidak dinamakan turut ditemui mematikan sistem pemulihan ekzos selepas 22 minit, dan ujian emisi Eropah dijalankan selama hanya 20 minit. “Dalam keadaan ini, kami tidak boleh memberikan sebarang komen berkenaan kesahihan atau ketepatan dokumen dalaman ini, atau laporan ujian yang kami sendiri belum lihat,” kata wakil daripada Fiat Chrysler Automobiles.