Laporan Car Throttle menyatakan Suzuki Swift Sport generasi akan datang telah dikurangkan beratnya, pastinya menimbulkan keterujaan di kalangan peminatnya sendiri.

Model semasanya memiliki berat 1,070 kg dengan transmisi manual enam-kelajuan, namun sumber dalaman Suzuki mengesahkan kepada majalah terbabit, bagi model akan datang, ia hanya seberat 879 kg sahaja. Iaitu kurang lebih 200 kg berbanding versi standard Swift terkini.

Dengan pengurangan berat tersebut, model hatch ini bakal dipadankan dengan enjin baharu pengecas turbo berkapasiti 1.4 liter BoosterJet empat-silinder dengan terjahan kuasa 138 hp dan tork 220 Nm yang sama dengan model Vitara S. Ia bagi menggantikan penjana kuasa 1.6 liter naturally-aspirated sebelum ini. Ia membolehkan nisbah kuasa-ke-berat pada 159 hp per tan, yang mengatasi model Toyota 86 dengan kuasa 197 hp bagi perolehan nisbah 158 hp per tan.

Swift Sport baharu ini dijangka akan hadir dengan pilihan kotak gear manual enam-kelajuan dan CVT seperti sebelum ini, bersama penggayaan yang lebih agresif termasuk gril hadapan yang lebih besar, bersambung dengan corong udara, peresap belakang dengan corong ekzos berkembar serta kekemasan merah untuk ruang dalaman. Rekaan luaran dan dalamannya telah pun bocor dari persidangan pengedar di Perancis lebih setahun yang lalu.

GALERI: Suzuki Swift baharu