Daimler dan pengeluar komponen automotif, Bosch telah bersetuju untuk sama-sama membangunkan sistem kenderaan autonomous tanpa pemandu untuk kawasan urban. Projek ini mensasarkan untuk mengumpul segala kepakaran dalam teknologi kenderaan, sistem serta alatan yang ada pada kedua-dua syarikat dan digunakan untuk pembangunan perisian dan algortima untuk sistem pemanduan autonomous.

Menurut Daimler, hasil daripada kerjasama ini sepatutnya dapat memastikan pengenalan kenderaan tanpa pemandu atas jalan kawasan urban dalam masa paling cepat. Bosch dan Daimler bercita-cita untuk memperbaiki pergerakan trafik dengan pengenalan kenderaan tanpa pemandu automatik penuh (Tahap 4 dan 5 SAE), sambil menyediakan komponen penting dalam aliran trafik masa hadapan.

Contoh yang diberi, adalah orang ramai antaranya boleh menggunakan telefon pintar untuk menempah kenderaan automatik yang dikongsi (teksi), yang boleh datang sendiri dan menghantar mereka ke destinasi yang dipilih.

Mercedes-Benz sudah mempunyai beberapa model konsep dengan tahap pemanduan automatik yang hampir seperti yang digambarkan bagi projek ini seperti F 015 Luxury In Motion, S 500 Intelligent Drive, Vision Van dan Vision Tokyo MPV.

GALERI: Mercedes-Benz F 015 Luxury In Motion Concept