Pembinaan Transit Aliran Massa (MRT) Fasa Kedua dari Semantan ke Kajang kini 97% siap dan akan beroperasi mengikut jadual menjelang Julai depan.

Menurut Timbalan Menteri Kewangan Datuk Othman Aziz, ketika ini kerja-kerja akhir sedang dilaksanakan termasuk pembinaan, reka bentuk dalaman, struktur pintu masuk, laluan pejalan kaki, landskap dan pemasangan peralatan sistem elektrikal dan mekanikal, laporan Berita Harian.

“Tahap kemajuan keseluruhan projek MRT (Fasa Dua) adalah 97%. Seperti yang pernah diumumkan, kos pembinaan keseluruhan projek MRT ini dianggarkan RM21 bilion dan kos ini tidak melebihi daripada kos disasarkan sebelum ini,” katanya menjawab soalan Dr Ismail Daut (BN-Merbok) di Dewan Rakyat semalam.

Katanya lagi, kerja pemeriksaan dan pentauliahan sistem akan dimulakan tidak lama lagi dan semua aktiviti itu berjalan mengikut jadual.

Fasa Kedua melalui kawasan berpopulasi tinggi seperti Kajang dan Cheras serta destinasi popular pelancong seperti Muzium Negara dan Pasar Seni yang sebelum ini tidak mendapat liputan meluas pengangkutan awam. Bagi memastikan kesalinghubungan yang lancar, laluan Sungai Buloh-Kajang Fasa Kedua ini bakal mempunyai enam stesen pertukaran yang menyambungkan rangkaian MRT dengan rangkaian perkhidmatan tren yang lain seperti LRT, KTM, Monorel, KLIA Ekspres dan KLIA Transit.

Stesen MRT Fasa Kedua ini berlokasi di Muzium Negara, Pasar Seni, Dataran Merdeka, Bukit Bintang, Maluri dan Kajang. Kemudahan Park N’ Ride turut disediakan di stesen MRT terpilih di bawah Fasa Kedua ini seperti Maluri, Taman Midah, Taman Suntex, Sri Raya, Bandar Tun Hussein Onn, Bukit Dukong, Sungai Jernih dan Kajang.