Di Amerika Syarikat, kebanyakan kereta polis adalah daripada model Ford, dengan syarikat itu mempunyai perkongsian pasaran (market share) sebanyak 63%. Sejak dari awal penubuhannya lagi Ford sudah bekerjasama dengan penguatkuasa untuk menghasilkan kenderaan bagi pegawai, melalui Model T.

Sejak dari itu, pelbagai model yang dikeluarkan untuk penguatkuasa, atau secara tepat lagi, polis, dengan setiap satunya mempunyai kebolehan untuk mengejar penjenayah. Satu kriteria yang penting, sudah tentu adalah enjin yang berkuasa, dan seperti yang boleh dilihat sebelum ini, walaupun kereta itu mempunyai rupa yang biasa, di bawah hudnya terdapat enjin yang besar seperti 5.0L V8, 4.6L V8 dan pelbagai lagi.

Terbaru, Ford menunjukkan kereta hibrid khas untuk kegunaan polis, yang menggunakan enjin Atkinson-cycle 2.0 liter, dengan motor elektrik yang dikuasakan bateri lithium-ion. Kereta ini adalah sedan hibrid pertama yang dilengkapi dengan kemampuan mengejar penuh dan diperakui oleh agensi polis mampu bertahan dalam keadaan yang digunakan oleh mereka seperti mengejar jarak jauh dengan pelbagai kelajuan, merentasi halangan seperti pembahagi jalan dan melanggar lopak.

Walaupun begitu, kelebihan paling utama model ini adalah ia mampu menjimatkan banyak penggunaan bahan api kenderaan polis, sama ada sewaktu memandu ataupun sekadar menunggu di satu tempat. Jika dibandingkan dengan kereta polis Interceptor di Amerika Syarikat sekarang yang menggunakan enjin V6 3.7 liter, enjin hibrid ini jimat lebih daripada 50%. Untuk mengetahui perbandingan kos bahan api ini, Ford turut menyediakan kalkulator khas di laman web mereka.

“Kereta peronda adalah pejabat bagi pegawai polis. Kami tidak sekadar mahukan ia supaya jimat dan mesra alam, tetapi juga berkemampuan untuk menentang penjenayah di kawasan metropolitan utama,” kata ketua polis Los Angeles, Charlie Beck.