Semua pasti sedia maklum tentang serangan Amerika Syarikat (USA) ke atas sebuah pangkalan udara Syria pada 7 April lalu. USA berbuat demikian atas alasan ingin membalas perbuatan jahat rejim Damsyik yang diketuai Presiden Bashar al-Assad kerana melancarkan serangan kimia sehingga membunuh ramai rakyat Syria yang tidak bersalah.

Disebabkan serangan terbabit, kebarangkalian ia akan memberikan kesan terhadap harga minyak dunia, sekaligus turut memberikan impak terhadap Malaysia, ujar Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hamzah Zainuddin.

Katanya, “Penetapan harga minyak di Malaysia adalah berdasarkan harga bahan api dunia, justeru sekiranya harga minyak di peringkat dunia meningkat, sudah pasti harga petrol dan diesel di Malaysia akan turut naik.

“Bagaimanapun, saya tidak mahu membuat sebarang spekulasi mengenainya (harga minyak). Kerajaan telahpun melaksanakan kaedah pengapungan terkawal secara mingguan bagi penetapan harga minyak bagi menggantikan kaedah sebelumnya iaitu secara bulanan,” seperti yang dilaporkan oleh Bernama.

Hamzah berkata kementerian sebelum ini mengumumkan harga runcit mingguan bagi petrol RON95 naik tiga sen kepada RM2.16 seliter, RON97 naik dua sen kepada RM2.43 seliter manakala diesel turun tiga sen kepada RM2.08 seliter berkuat kuasa 6 hingga 12 April ini.