Petronas Dagangan Bhd (PetDag) berkata pihaknya tiada halangan untuk mana-mana pengusaha stesen minyaknya menentukan harga bahan api yang lebih rendah berbanding yang diumumkan secara mingguan oleh Kerajaan.

Walau bagaimana pun, ia perlulah mendapatkan kebenaran daripada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) serta berbincang dengan PetDag berhubung perkara tersebut.

Pengarah Urusan dan CEO PetDag Mohd Ibrahimnuddin Mohd Yunus berkata, setakat ini, belum ada pengusaha stesen minyak yang memohon untuk menjual bahan api dengan harga yang lebih rendah, laporan The Star.

“Jika pengusaha membuat keputusanuntuk menjual (bahan api) dengan harga yang lebih rendah, mereka harus bertangguhjawab dnegan margin masing-masing, bukannya pada kami. Ia memang mempengaruhi jumlah jualan dan margin,” ujarnya kepada pihak pemberita selepas mesyuarat agong tahunan PetDag semalam.

Beliau turut menambah, mekanisma penentuan harga tidak mempengaruhi keuntungan PetDag.

Walau bagaimana pun, katanya lagi, pihak syarikat sentiasa mencari jalan untuk untuk menguruskan inventori lebih baik dengan sistem harga bahan api secara mingguan.

Pada hujung Mac lalu, KPDNKK menegaskan semua stesen minyak hanya dibenarkan menjual petrol dan diesel pada harga jualan runcit seperti yang ditetapkan kerajaan.

Ia adalah susulan mengenai aplikasi telefon pintar yang membolehkan pengguna mengemas kini harga jualan runcit petrol dan diesel di semua stesen minyak di Malaysia.

Kementerian berkenaan berkata, paparan harga yang tidak tepat melalui aplikasi tersebut telah menimbulkan kekeliruan dan salah faham dalam kalangan pengguna. Ekoran perkara ini, KPDNKK tidak akan teragak-agak untuk membuat laporan polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia sekiranya situasi menjadi di luar kawalan.

Tegasnya lagi, semua stesen minyak hanya dibenarkan menjual petrol dan diesel pada harga jualan runcit yang telah ditetapkan kerajaan seperti yang dimaklumkan melalui laman web KPDNKK.