Penggunaan tayar celup di kalangan pemilik kenderaan dilihat suatu perkara yang biasa dan menjadi ikutan memandangkan ia lebih murah. Walau bagaimana pun, tidak semua tayar celup masih berkualiti dan selamat untuk digunakan. Namun tanpa memikirkan soal risiko, ia tetap menjadi pilihan segelintir pemilik kenderaan yang mahu berjimat dalam soal kos penyelenggaran kenderaan.

Setahun yang lalu, Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman, Datuk Mahamad Akhir Darus berkata antara faktor kemalangan jalan raya ialah penggunaan tayar celup yang sememangnya berisiko tinggi kerana sukar bertahan lama dan mudah tertanggal.

“Tindakan saman boleh dikenakan kepada mereka yang menggunakan tayar celup,” ujarnya.

Semalam, Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Seri Nadzri Siron berkata, tayar celup yang mendapat kelulusan piawaian SIRIM, selamat digunakan kerana dibuat mengikut spesifikasi ditetapkan kerajaan, laporan Berita Harian.

Katanya lagi, tayar celup terbabit menjalani pelbagai ujian sebelum menerima sijil pengesahan SIRIM. Justeru, pengguna perlu menggunakan tayar celup yang berkualiti kerana punca utama kemalangan adalah membabitkan tayar celup yang tidak mengikut spesifikasi.

“Apa yang membimbangkan sekarang adalah industri pembuat tayar celup yang tidak berlesen yang menghasilkan tayar tidak mengikut spesifikasi ditetapkan kerajaan. Ini menjadi antara punca kemalangan kerana tayar cepat meletup dan sebatian getah mudah terkeluar,” katanya bagi mengulas kekeliruan di kalangan orang ramai berkenaan penggunaan tayar celup di negara ini.

Nadzri berharap, semua agensi termasuk Lembaga Getah Malaysia dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) bekerjasama dalam memastikan pengeluaran tayar celup di negara ini mengikut spesifikasi ditetapkan.