Kia Motors telah mengumumkan untuk membina kilang pemasangan baharunya di India, yang pertama di Republik berkenaan. Ia akan mula di bina pada suku terakhir tahun ini, terletak di wilayah Anantapur, Andhra Pradesh.

Kilang berkenaan dibina dengan pelaburan sejumlah US$1.1 bilion, dan ia dijangka bakal memulakan operasinya bermula pada separuh kedua 2019 serta disasarkan untuk menghasilkan 300,000 unit kenderaan setahun. Kereta pemasangan tempatan untuk pasaran negara berkenaan bakal dijual pada penghujung 2019, setelah produksi secara besar-besaran bermula.

Syarikat pengeluar automotif dari Korea berkenaan merancang untuk menghasilkan sedan kompak strategik dan SUV kompak untuk pasaran India, yang bakal menggunakan kawasan sebesar 23 juta kaki persegi yang dilengkapi fasiliti untuk proses stamping, kimpalan, mengecat dan juga pemasangan. Kawasan tersebut juga bakal menempatkan fasliti pelbagai syarikat pembekal.

India merupakan negara dengan pasaran kereta baharu yang paling cepat berkembang dan juga pasaran kelima terbesar di dunia dengan lebih dari 3.3 juta kereta baharu dijual pada tahun 2016 – tidak hairanlah mengapa Kia tidak teragak-agak untuk melabur di negara berkenaan. Ramalan juga menyebut India bakal menjadi pasaran kereta ketiga terbesar di peringkat global menjelang akhir 2020 kelak.