Menurut laporan yang disiarkan oleh CarsDirect, Kia tidak akan meneruskan penjualan Cerato Koup (atau lebih dikenali sebagai Forte Koup di kebanyakan pasaran) di Amerika Syarikat (US) ekoran permintaan pelanggan yang tidak memberangsangkan.

“Melihat akan perkembangan pembelian pelanggan kami, Kia Motors America (KMA) sepakat untuk tidak meneruskan model Koup dua-pintu kerana jualannya yang menyusut pada tahun lalu,” ujar jurucakap Kia James Hope.

Cerato Koup ditawarkan dengan dua pilihan enjin iaitu 2.0 liter empat-silinder GDI (173 hp) dan yang lebih berkuasa, 1.6 liter pengecas turbo GDI bersama kuasa 201 hp. Bagi pasaran Malaysia, model coupe dua-pintu ini masih diteruskan penjualannya, dan juga dilengkapi dengan penjana kuasa turbo.

Penyingkiran model ini di US tidaklah suatu yang mengejutkan disebabkan Forte 2017 telah hadir dengan pelbagai penambahbaikan, malah terkini Honda Civic Coupe juga hadir dengan pakej yang lebih lengkap bersama harga yang lebih kurang sama. Menurut CarsDirect, Cerato Koup berharga USD20,740 (RM89,752), manakala Civic Coupe bermula pada harga USD20,825 (RM90,120).

GALERI: Kia Cerato Koup (Spesifikasi Malaysia)