Sebelum ini kami telah mengeluarkan laporan bahawa Modenas sah menjalinkan kerjasama dengan pengeluar motosikal daripada India iaitu Bajaj Auto Ltd (BAL). Ia dilakukan supaya Modenas dapat menawarkan lebih banyak produk dan berada lebih kukuh dalam pasaran motosikal bukan sahaja di dalam Malaysia, tetapi juga untuk pasaran eksport.

Hasil daripada kerjasama ini dijangka menemui pengguna dalam masa yang pantas, di mana melalui gambar teaser pertama yang dikeluarkan sendiri oleh Modenas di laman Twitter, akan berlaku pada 19 Mei ini. Malah, bukan satu model yang diperkenalkan, tetapi tiga.

Daripada gambar yang dikeluarkan, boleh dijangka model ini adalah Bajaj Pulsar NS200, iaitu sebuah motosikal naked yang menggunakan enjin empat strok 199.5 cc satu silinder SOHC dan mempunyai sistem suntikan bahan api. Kuasa yang mampu dikeluarkan oleh enjin ini adalah 24.5 PS pada 9,750 rpm dan 18.6 Nm pada 8,000 rpm.

Selain NS200 ini, kami menjangkakan dua model selebihnya adalah RS200, iaitu model yang menggunakan enjin sama, tetapi badan sebuah sportsbike dengan fairing penuh dan satu lagi adalah model cafe racer yang bernama Bajaj V.

Apa pendapat anda? Bolehkah model-model ini diterima untuk pasaran Malaysia jika harganya lebih menarik berbanding pesaing yang ada sekarang?