Samsung kini dilihat bakal mengejar Apple dan Google dalam penghasilan teknologi kenderaan pemanduan sendiri apabila kerajaan Korea Selatan membenarkan syarikat berkenaan untuk menguji produk mereka pada jalan raya awam negara tersebut. Menurut laporan Yonhap, menteri tanah, infrastruktur dan pengangkutan negara berkenaan pada Isnin lalu telah meluluskan permohonan Samsung untuk menguji kereta pemanduan sendirinya pada jalan raya sebenar.

Samsung menggunakan kereta keluaran Hyundai dan melengkapkan ia dengan kamera-kamera dan penderia-penderia terkini. Syarikat tersebut merancang untuk membangunkan penderia dan modul komputer yang menggunakan teknologi kecerdasan buatan (artificial intelligence atau A.I) serta teknologi pembelajaran mendalam, sama seperti apa yang sedang dibangunkan oleh Audi bersama Nvidia. Teknologi tersebut digunakan bagi meningkatkan kebolehan pemanduan sendiri kenderaan tersebut, walaupun dalam keadaan cuaca yang mencabar.

Lebih dari 20 kelulusan telah diberikan oleh kementerian tersebut bagi tujuan menguji kenderaan tanpa pemandu sejak Februari tahun lalu, di mana Hyundai merupakan yang pertama menerima kelulusan berkenaan. Kementerian itu juga mengatakan mereka akan merombak semula undang-undang kenderaan pemanduan sendiri bagi menggalakkan pertumbuhan industri berkenaan.

Setakat ini, kerajaan Korea Selatan telah mengurangkan jumlah penumpang mandatori dalam kenderaan tanpa pemandu yang diuji dari dua orang kepada hanya seorang, dan mereka juga sedang membangun kearah kereta produksi tanpa roda stereng dan juga pedal. “Kereta pemanduan sendiri memerlukan kerjasama pelbagai teknologi canggih dari sektor automobil, A.I dan juga informasi komunikasi,” menurut kenyataan kerajaan negara berkenaan dan menambah mereka akan terus untuk mewujudkan suasana yang sesuai untuk perkembangannya.