Ford Mustang generasi keenam versi facelift 2018 sudahpun didedahkan pada awal tahun ini. Selain dari menerima pelbagai tingkat taraf dari segi kelengkapkan dan aspek mekanikal, rupa jentera American Muscle ini turut diolah semula terutama pada bahagian muka dan belakang.

Satu perkara yang baharu sahaja didedahkan menerusi laman Autoblog, muka baharu Mustang ini sebenarnya diilhamkan dari wajah watak antagonis dalam filem Star Wars iaitu Darth Vader; yang melakukan penampilan terakhir pada filem Rogue One: A Star Wars Story 2016.

“Semasa kami membuat rekaan Mustang 2018 baharu, pasukan pereka mahu membuatkan model baharu berkenaan nampak lebih agresif, dan satu tempat di mana kami mendapatkan inspirasi adalah salah seorang paling watak jahat sepanjang zaman dalam dunia perfileman. Hidung yang bersegi dan kontur pada topeng Darth Vader menjadi inspirasi kepada bentuk skup lampu kabus dan bentuk keseluruhan bahagian hadapan Mustang,” kata pengurus rekaan Ford, Melvin Betancourt dalam laporan Autoblog.

Turut disertakan di sini adalah lakaran Mustang 2018 bersama muka Darth Vader bagi membolehkan anda melihat kesinambungannya.