Honda baru sahaja mendedahkan awal dua model terkenal mereka iaitu CB650F dan CBR650F yang akan dipasarkan sebagai model tahun 2018 di Amerika Syarikat (AS). Kedua-dua model ini mempunyai spesifikasi yang sama, cuma gaya badannya berbeza di mana CBR650F menggunakan fairing penuh, yang menjadikannya 5 kg lebih berat (bagi model ABS).

Enjin yang digunakan pada dua model ini masih adalah unit empat silinder sebaris 649 cc DOHC berpenyejukan cecair, bersama padanan transmisi enam kelajuan, tetapi menurut kenyataan yang dikeluarkan, CBR650F menerima peningkatan kuasa hasil daripada salur udara yang dipertingkat, ekzos baru yang menghasilkan bunyi berbeza dan nisbah gear yang dirujuk semula untuk rasa pecutan yang lebih memuaskan. Walaupun begitu, Honda masih belum menyiarkan kemampuan kuasa motosikal ini.

Fork hadapan dua model ini kini menggunakan unit teleskopik Showa Dual Bending Valve 41 mm, manakala di belakang pula terdapat penyerap hentak tunggal. Untuk brek, bahagian depan menggunakan unit cakera 320 mm bersama angkup Nissin dua piston manakala di belakang terdapat cakera 240 mm dan angkup Nissin piston tunggal. Kedua-dua cakera brek ini kini menggunakan bentuk berkelopak.

Bagi CBR650F, ia mempunyai beberapa lagi peningkatan untuk model tahun 2018, termasuk lampu utama yang dilengkapi mentol LED serta injap angin pada rim berbentuk L bagi memudahkan pengguna mengisi angin kepada tayar.

Kedua-dua CB650F dan CBR650F 2018 hanya akan membuat penampilan umum sepenuhnya pada bulan Ogos tahun ini, di Amerika Syarikat dan pada masa itu, barulah rupa keseluruhan, harga serta spesifikasi penuhnya akan disiarkan.