Bagi tempoh sejak Januari lalu hingga April tahun ini, fasa pertama Mass Rapid Transit (MRT) Sungai Buloh-Kajang (SBK) mencatatkan seramai 1.8 juta orang pengguna yang menggunakan perkhidmatan itu.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Wira Othman Aziz menyatakan angka ini sangat menggalakkan, mengambil kira MRT masih belum dihubungkan kepada perkhidmatan tren aliran ringan yang lain, termasuk Monorail, lapor Bernama.

“Warga kota dijangka akan menerima dan menggunakan MRT ini secara berperingkat sebagai satu kaedah baru pengangkutan harian mereka, terutama sebaik sahaja laluan keseluruhannya siap (laluan SBK Fasa Dua dan Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya),” jelasnya.

“Setakat ini, laluan SBK Fasa Satu mencatatkan kira-kira 15,000 pengguna harian dan ia dijangka meningkat kepada 150,000 orang sebaik saja Fasa Dua siap, merangkumi 19 lagi stesen dari Semantan ke Kajang yang akan mula beroperasi pada Julai ini,” tambahnya.

Laluan SBK Fasa Satu mula beroperasi sejak 16 Disember 2016, meliputi 12 buah stesen antara Sungai Buloh dan Semantan. Laluan MRT SBK ini menelan belanja RM23 bilion, merangkumi jarak 51 km dengan 31 stesen. Untuk menggalakkan lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan ini, perkhidmatan bas perantara disediakan untuk membawa penumpang ke stesen serta kawasan letak kereta.