Di bawah ‘Akta Bendera Merah 1865’ di UK pada era berkenaan, had laju ditetapkan pada hanya 10 bs/j (16 km/j) di jalan besar dalam bandar, diturunkan kepada hanya 2 bs/j (3 km/j) di dalam bandar dan 4 bs/j pada jalan kawasan pedalaman. Namun, Arnold Benz Motor Carriage 1896 yang dipandu sendiri oleh Walter Arnold pada 28 Januari 1896 telah melanggar undang-undang berkenaan, dikesan memandu pada kelajuan 8 bs/j (13 km/j) dalam kawasan bandar – empat kali lebih laju dari had yang dibenarkan.

Arnold telah dikejar dan ditahan oleh polis yang menunggang basikal, kemudiannya diberi saman bernilai 1 shilling bersama kos, menjadikannya beliau dan keretanya yang pertama di dunia disaman atas kesalahan melebihi had laju.

Namun pada tahun 1896, dengan ‘Akta Lokomotif’ yang diperkenalkan, Akta Bendera Merah dan had laju 2 bs/j tersebut telah dimansuhkan dan digantikan dengan had laju baru 14 bs/j (23km/j). Untuk meraikan akta baharu tersebut, perlumbaan kereta yang digelar Emancipation Run berlangsung dari London ke Brighton diadakan, dan Walter Arnold turut menyertainya. Perlumbaan tersebut masih lagi diadakan sehingga sekarang – dikenali sebagai Veteran Car Run yang dijalankan oleh Royal Automobile Club pada setiap tahun.

Istimewa pada acara Concours of Elegance 2017 yang bakal diadakan di Istana Hampton Court, UK, September ini, Arnold Benz Motor Carriage tersebut bakal dipamerkan untuk tontonan orang ramai. Ia akan diiringi oleh kereta-kereta yang menyertai perlumbaan Veteran Car Run, iaitu kereta-kereta yang di bina pada pra-1905.

Acara tersebut juga bakal mempamerkan kereta-kereta paling laju yang pernah dihasilkan termasuk Jaguar XJR-9 yang memenangi perlumbaan Le-Mans serta McLaren F1 GTR dengan livery perlumbaan Harrods yang mampu mencatatkan kelajuan lebih dari 385 km/j.