Salah satu kelemahan untuk kereta elektrik buat masa sekarang adalah masa cas yang diperlukan – mengambil masa agak lama untuk satu cas penuh. Antara sistem pengecas paling pantas buat masa ini adalah jaringan Supercharger Tesla yang mampu memberikan jarak perjalanan 273 km bagi tempoh cas selama 30 minit.

Pada CUBE Tech Fair di Berlin minggu lalu, StoreDot telah mengumumkan FlashBattery rekaannya yang didakwa mampu memberikan satu cas penuh dalam masa hanya lima minit, bagi memberikan jarak perjalanan sejauh 483 km. Bateri berkenaan dikatakan dibina dengan berberapa lapis bahan nano dan sebatian proprietari organik, serta mengelakkan penggunaan grafit (selalu digunakan pada bateri Lithium-Ion) yang menjadikan ia tidak mampu untuk menahan arus kuat yang diperlukan untuk cas cepat.

Sebatian proprietari kimia StarDot pula didakwa mudah terbakar dan mempunyai suhu pembakaran lebih tinggi bagi mengurangkan rintangan bateri dan mempertingkatkan keselamatan.

Menurut StoreDot lagi, bateri berkenaan kini dalam peringkat tinggi pembinaannya, dan dijangka akan dipadankan pada kereta elektrik produksi dalam masa tiga tahun lagi. Syarikat tersebut buat masa ini sedang meneroka pilihan rakan strategik yang ada dalam industri automotif bagi membantu proses produksinya di Asia dan mencapai pengeluaran secara besar-besaran secepat mungkin.

“Cas-cepat merupakan hubungan kritikal yang hilang bagi membolehkan kenderaan elektrik sentiasa ada,” kata pengasas bersama dan CEO StoreDot, Doron Myersdorf. “Teknologi bateri sedia ada memerlukan masa cas yang lama membuatkan pengangkutan berasaskan EV tidak sesuai untuk orang awam dalam skala yang besar.”