Perodua telah mengumumkan bakal memberikan perkhidmatan pemeriksaan kenderaan percuma bagi 500 pelanggan pertama yang memberikan maklum balas untuk kempen keselamatan jalan raya, “Muhibah di Jalan Raya”.

“Muhibah di Jalan Raya” ini merupakan kempen keselamatan jalan raya jangka masa panjang yang mempromosikan penggunaan jalan raya yang mesra dan selamat, di samping menggalakkan pengguna untuk lebih komitmen di dalam soal keselamatan jalan raya.

“Kami percaya penyumbang utama kemalangan jalan raya adalah disebabkan sikap pemandu itu sendiri. Justeru kami ingin mempengaruhi para pengguna dengan mempromosikan komuniti bagi pengguna secara dalam talian akan perluanya menukar sikap yang lebih positif ketika berada di jalan raya,” ujar Presiden dan CEO Perodua Datuk Dr Aminar Rashid Salleh.

Kempen ini mengalu-alukan pengguna jalan raya bagi memuat naik gambar atau video mereka sendiri dengan isyarat “OK”, menerusi Instagram atau/dan Facebook dengan hashtag #muhibahdijalanraya.

Bagi 500 pengguna pertama yang berbuat demikian, Perodua akan memberikan perkhidmatan pemeriksaan kenderaan secara percuma di mana-mana 182 pusat servisnya di seluruh negara.

Selain itu, bagi 10 entri yang paling kreatif pada setiap bulan, turut akan menerima hadiah istimewa daripada Perodua.

Kempen Perodua Muhibah telah pun dilancarkan bersama kakitangannya di ibu pejabat Perodua sempena dengan musim ‘balik kampung’ menjelang sambutan Tahun Baharu Cina pada Februari lalu.

Bagi tambahan pada kempen keselamatan jalan raya ini, Perodua juga akan menganjurkan program Perodua Tweckbot iaitu 50-mata ganjaran pemeriksaan kenderaan Perodua dengan di Giant Hypermarket Seksyen 13, Shah Alam mulai 19 hingga 21 Mei ini.

Pemeriksaan keselamatan kenderaan ini melibatkan bahagian enjin termasuk transmisi, tahap sistem penyejukan (termasuk tahap cecair penyejuk, kipas dan suhu), brek (termasuk cecair brek dan pad brek), stereng berkuasa, tayar, klac, suspensi, sistem elektrikal (termasuk air, lampu dan bateri) dan diagnosis enjin.

Sebagai tambahan bagi 50-mata ganjaran pemeriksaan percuma ini, Perodua turut menawarkan 20% diskaun bagi alat ganti dan aksesori kepada para pelanggan yang mengambil bahagian di dalam program ini. Tertakluk pada terma dan syarat.

Sejak 2011, Perodua telah memeriksa lebih 4,300 unit kenderaan di seluruh negara di bawah program Perodua Tweckbot.